Je zou het aan de temperatuur buiten nog niet merken, maar het is alweer oktober en de dagen worden korter. Nu heb ik nog stroom in overvloed maar dat zal niet zo lang meer duren. In de herfst- en wintermaanden moet ik zuinig zijn met energie, omdat ik volledig afhankelijk ben van mijn zonnepanelen en niet op het stroomnet ben aangesloten. Dat vind ik niet erg, het helpt me bewust te zijn van mijn energieverbruik en met de natuur en de seizoenen mee te bewegen. Het maakt ook dat ik andere keuzes moet maken over hoe ik mijn eten kook. Energiezuinig koken dus!
In mijn huis is alles elektrisch, alleen voor de verwarming maak ik gebruik van de houtkachel. Die heb ik nu nog niet nodig, het is nog warm zat in huis. Ik kook op inductie en voor het verwarmen van mijn water gebruik ik een boiler. Ik heb ook een elektrische oven waar ik veel gebruik van maak. Ik ben namelijk dol op ovenschotels! Vooral met groenten uit eigen tuin. En kaas. Alles wordt lekker met kaas. ;) Ik heb inmiddels heel wat favoriete ovenschotel recepten die ik regelmatig maak. Maar in december een ovenschotel maken die een uur in de oven moet op 220 graden, dat gaat hem niet worden. Dus hoe kook ik dan?
Toch in de oven, en op de kachel
Mijn oven heeft een stoom stand, daarmee kun je op lagere temperaturen je eten prima gaar krijgen. Dat is een optie. Als ik een ovenschotel maak dan kook ik altijd voor meer dan 1 dag, de volgende dag kan ik mijn prakje dan eventueel op de houtkachel opwarmen. Ik heb een speksteenkachel waar ik niet op kan koken, maar opwarmen en warm houden gaat prima. Dus op zonnige dagen kan ik best een ovenschotel maken met de stoomfunctie, en het restje de volgende dag op de kachel opwarmen.
Pan in een winterjasje
Wat ik ook een fijne winterse manier van koken vind, is koken met de Ecostoof. Dat is een moderne versie van de hooimadam of hooikist. Je kookt je eten een paar minuten op het fornuis en zet de hele pan dan in de Ecostoof om nog een half uur of een uur na te garen. Bij sommige gerechten kun je hem de hele dag laten staan, zodat je tegen etenstijd een lekker stoofpotje hebt waarbij alle smaken op elkaar ingewerkt zijn. Heerlijk, en het kost dus nauwelijks energie! Ik ben er heel blij mee. Warm houden gaat ook prima in de Ecostoof, bijvoorbeeld als je een pan soep meeneemt naar een potluck.
Buiten koken op vuur
Ik zie dit niet echt als een alternatief voor wanneer ik weinig stroom heb om te koken hoor, meer als een leuke manier van koken als ik er ruim de tijd voor heb. Echt iets voor een mooie herfstdag: lekker bij je houtvuurtje zitten en in je potje roeren. Ik krijg nu en dan restjes hout uit de bouw van buren, mooi schoon en droog hout dat in de kachel kan maar waarmee ik ook lekker buiten kan koken in de Dutch Oven. Stoofpotjes, een grote pan soep, het smaakt heerlijk en ik vind het leuk om te doen. Als er dan spontaan wat buren aan komen haken is dat ook nog eens heel gezellig. Vorig weekend heb ik de Dutch Oven weer eens tevoorschijn gehaald om een lekkere goulash in te maken, smullen!
Koken met zonnekracht
Mijn huis draait volledig op zonnestroom, dus ik kook eigenlijk al met de kracht van de zon. Maar er zijn ook vernuftige zonneovens die je buiten kunt gebruiken. Ik heb er geen ervaring mee, maar ik heb wel positieve verhalen van anderen gehoord. Dus ik wilde deze optie toch maar even genoemd hebben. De GoSun is zo’n zonneoven, maar die is nog behoorlijk aan de prijs. Je kunt ook zelf een zonneoven maken. Maar ja, het moet dus wel een zonnige dag zijn en dan heb ik sowieso genoeg stoom om te koken. Dus voor mijn situatie is het niet zo’n aanwinst denk ik.
Zijn er nog meer manieren te bedenken om energiezuinig te koken? Vast wel! Ik ken bijvoorbeeld mensen die in een Tiny House wonen die zweren bij een elektrische eierkoker voor één eitje, omdat die veel energie efficiënter is dan een pannetje water opzetten op inductie en daar je eitje in te koken. Heb jij misschien nog leuke tips die je met me wilt delen? Ik hoor het graag! :)
Yvonne te Kampe zegt
Ik kook graag een grote pan curry.
Na het afkoelen schep ik het in porties in diepvrieszakjes. (diepvriesbakjes nemen teveel ruimte in mijn kleine diepvriesvak).
wanneer ik er zin in heb, dan laat ik het buiten de diepvries ontdooien.
even opwarmen en weer verse kruiden toevoegen. Dit doe ik ook met rijst. Op jouw kachel dus makkelijk te verwarmen. 1x energie gebruiken op inductie. Meerdere malen op te warmen.
Chris zegt
Het oude pretrolieum setje. Om iets langzaam telaten sudderen. Voor warm teksten houden werkt ook een waxinelichtje( bij mij van bijenwas van onze bijen) op een terracotta bloempot geeft ook nog veel warmte
Inge Vermeij zegt
Toevallig heb ik van de week onder mijn semi-dichte overkapping het degelijke en stevige campingkeukentje neergezet met twee pits propaan gasstel. Scheelt hier ook in de vochtigheid binnen😉. Maak ook heel vaak iets voor meerdere dagen.
Petri zegt
Gewoon op gas koken. Gasstel tweedehands aanschaffen en een gasfles.
Ik heb een oventje op een gasfles met twee gaspitten erboven… enige nadeel is dat je de temperatuur niet kunt instellen.
Lies zegt
Misschien lees je ’t niet graag, Marjolein, maar ik ‘microgolf’ heel regelmatig. Stoofpotjes vind ik fantastisch en die moeten amper (voor 2 maaltijden!) een klein kwartiertje ‘warmen’. De rest doet ‘Ecostoof ‘. ’s Anderdaags de andere helft opwarmen, anderhalve minuut. ‘k Vermoed dat veel zuiniger niet kan…
En als de oven als eens gebruikt wordt (héérlijke ovenschotel!) ‘vul’ ik ‘m. ‘k Kook er dan zelfs eitjes in…
Wat een weelde, je oogst!
Lie(f)s.
Eric zegt
Hallo Marjolein,
Natuur-energie vind ik en de meesten onder ons fantastisch, denk ik. Een idee… is een windmolen van bijvoorbeeld Silentwind een oplossing? Er zijn er van 12, 24, en 48v . Allen rond de 400 Watt . Die worden ook op bootjes geplaatst. Vorig jaar had een camper-bewoner er eentje bij maar aarzelde om die te gebruiken. Ik moedigde hem aan die te gebruiken. Ik vond het gewoon fantastisch. Het kost tussen de 2000 à 2500 €. Of je een vergunning nodig hebt weet ik niet en het in je bestaande installatie opgenomen kan worden ? De buren het ook fantastisch vinden? Ik vind het alvast fantastisch.
Anne-Marie Wullink zegt
Tupperware serveerwonder gebruik ik voor bereiden van pasta en rijst. Kokend water erin en dan enkel ca. 20 min laten staan
Anne zegt
Een slowcooker is ook een goede optie, deze heeft een ontzettend laag wattage.