‘Alkmaar positief over Tiny Houses, maar dan wel tijdelijk’ kopt het Noordhollands Dagblad op vrijdag 15 januari. Het komt als een verassing voor me, dit artikel. Maar de inhoud helaas niet. Dit college wil geen Tiny Houses. Dat is me al lang duidelijk. Ons tijdelijke projectje hier aan de Helderseweg vinden ze charmant en ze hebben er geen last van, maar meer moeten de Tiny House liefhebbers niet verwachten van de gemeente Alkmaar. Wat een teleurstellende beperkte visie, wat een wassen neus.
In 2016 zaten er nog daadkrachtige wethouders in Alkmaar die de nek durfden uit te steken voor innovatieve ideeën van inwoners. Door de inzet van Anjo van der Ven en Jan Nagengast heb ik een pilot project mogen starten voor vijf Tiny Houses voor vijf jaar. Daarmee was Alkmaar de eerste gemeente in Nederland die experimenteerde met Tiny Houses, en ik de eerste Tiny House bewoonster met een omgevingsvergunning. De toenmalige fractievoorzitter GroenLinks Christian Braak heeft een zeer belangrijke aanjagende rol gespeeld, dat wil ik zeker niet achterwege laten. Zonder de organisatie van de informatiebijeenkomst over Tiny Houses in april 2016, waar ik samen met Monique een lezing gaf en waar ruim 200 deelnemers op af kwamen, was de pilot er mogelijk nooit gekomen.
Destijds was er al een lijst van vierhonderd geïnteresseerden voor de plekken aan de Helderseweg. Nog zeer regelmatig krijg ik vragen of er nog een plekje vrij is, de interesse neemt allen maar toe en niet af. Maar het is maar een niche markt he..
Wethouder Jan Nagengast heeft zich hard gemaakt en onvermoeibaar ingezet voor het pilot project in Alkmaar
Motie: meer plekken voor Tiny Houses
Op 13 juni 2019 is er in de raad een motie aangenomen die het college de opdracht gaf op zoek te gaan naar meer (semi-)permanente plekken voor Tiny Houses en daarbij de samenwerking met Tiny House Nederland te zoeken. Een en ander mits er een positieve evaluatie van het huidige pilot project zou zijn. Die was er, en ik heb welgeteld namens Tiny House Nederland één keer mijn input mogen geven op het hele traject van zoeken naar nieuwe locaties. Daarna bleef het stil. Ondanks herhaalde vragen van mijn kant over de voortgang.
Nee tegen meer locaties
Nu, januari 2021, blijkt het antwoord van het college dus een nee te zijn. Nee tegen permanente Tiny Houses, en meer tijdelijke locaties zijn ook nog steeds niet in zicht. Ondanks de woningnood, ondanks dat het zeer makkelijk en snel te organiseren is, ondanks de toenemende interesse in Tiny Housing. Ondanks dat ze zeer te spreken zijn over het huidige pilot project, het er netjes uit ziet en de gemeente er nauwelijks kosten aan heeft. Snap jij het nog?
De argumenten van het college die in het artikel worden aangehaald zijn zeer makkelijk te weerleggen:
- Permanente tiny houses zijn in de ogen van het college een ’nichemarkt’, een zeer klein, specifiek onderdeel van de woningmarkt.
- Met een lage stedelijke dichtheid en een eveneens lage grondprijs, passend bij de principes van de bijbehorende leefstijl, leggen tiny houses ’een relatief grote claim op de beperkt beschikbare ruimte’.
- Het is moeilijk in te schatten of het tiny house een blijvende woonvorm is of een hype die binnen een aantal jaren weer voorbij is.
1 Permanente tiny houses zijn in de ogen van het college een ’nichemarkt’, een zeer klein, specifiek onderdeel van de woningmarkt.
De interesse voor kleine woonvormen waaronder Tiny Houses neemt steeds meer toe. Waar kleine woningen beschikbaar komen staat de teller van aanmeldingen binnen no time op enkele honderden, tot boven de duizend1. Natuurlijk heeft de woningnood daar een aandeel in.
Maar dat niet alleen, de bewustwording dat we onze ecologische voetafdruk moeten verkleinen zet door en steeds meer mensen kiezen bewust voor klein wonen omdat ze minder waarde hechten aan een groot huis. Ze wonen liever betaalbaar, duurzaam en groen. UPS Marketing Consultancy constateerde in maart 2019 dat een op de vijf huurders open staat voor het wonen in een Tiny House2.
2 Tiny House leggen een ‘relatief grote claim op de beperkt beschikbare ruimte’
Inmiddels woont ruim een derde van de bevolking alleen. Dat aantal groeit voorlopig nog door, geeft het CBS aan2. Of je nu een Tiny House op een kavel voor een tussenwoning plaatst of een ruime tussenwoning, maakt voor de ingenomen ruimte niets uit. Maar wel voor de bewoner die graag klein, betaalbaar en duurzaam woont en meer waarde hecht aan buiten zijn en tuinieren dan nutteloze ruimte verwarmen en vullen met nutteloze spullen. En voor het milieu, laten we dat niet vergeten. Klein bouwen = minder bouwmaterialen gebruiken, klein wonen = minder energie gebruiken.
Natuurlijk kun je in een appartement meer mensen huisvesten. Maar zoals ik in dit artikel uitleg, je kunt niet overal appartementen plaatsen en lang niet iedereen gedijt in een appartement. De gemeente Alkmaar is groot, er zijn echt wel plekken te vinden waar Tiny Houses zinvol zijn, en een appartementencomplex niet.
3 Het is moeilijk in te schatten of het tiny house een blijvende woonvorm is of een hype die binnen een aantal jaren weer voorbij is.
Dit is echt een constatering van iemand die weinig in de realiteit staat, excuses dat ik het zeg. Klein wonen is ‘here to stay’. De interesse neemt alleen maar toe zoals ik al aangegeven heb. Maar je hoeft mij niet op mij blauwe ogen te geloven, dit rapport van de Stec Groep gaf in juni 2017 al aan dat klein wonen een trendbreuk is, geen hype3.
Een gemiste kans
Nee college, dit zijn non-argumenten. Dooddoeners. Ik kan niet anders concluderen dan dat de wil er gewoonweg niet is. En waar ligt dat dan aan? Afspraken met projectontwikkelaars? Zijn Tiny Houses zijn gewoon niet financieel interessant genoeg? Draait het zoals zo vaak allemaal weer om winstmaximalisatie? Het is diep bedroevend en een gemiste kans. De gemeente is er voor haar inwoners, alle inwoners. Dus ook voor de groeiende groep mensen die klein wil wonen en nu nergens heen kan.
Tiny Housing heeft zo veel voordelen die waardevol zijn voor de gemeenschap en de natuur. Een kleine voetafdruk, de mogelijkheid samenredzame wijkjes te creëren waar mensen prettig oud kunnen worden en minder snel een beroep hoeven doen op de gemeente voor zorg en ondersteuning, woonprojecten met prachtige functiecombinaties zoals kleinschalige voedselproductie, agro-forestry, aanleg en onderhoud van nieuw natuur, noem maar op. En laten we niet vergeten dat Tiny Housing de doorstroming bevordert, zodat er gezinnen in de (te grote) huizen kunnen wonen waar nu een- en tweepersoons huishoudens in wonen.
De gemeente hoeft er niet eens veel voor te doen. Alleen maar grond beschikbaar maken tegen een redelijke prijs, en mensen het vertrouwen geven om zelf hun woonomgeving te organiseren. Al dan niet in een groep, CPO, wooncoöperatie, et cetera.
Bronnen:
1: Enkele voorbeelden van de grote animo voor Tiny Houses:
2: Onderzoek UPS Marketing Consultancy, animo Tiny Housing onder huurders
3: CBS samenstelling bevolking tot 2045
4: Onderzoek Klein Wonen Stec Groep
Hans zegt
Geld, ik wil niet suggereren dat de wethouders links hebben naar projectontwikkelaars, je zou het bijna gaan denken.
Na een periode mee gelezen te hebben met jou blogs en andere info over th ben ik wel tot de conclusie gekomen dat ik mijn heil moet zoeken in Frankrijk. Daar is nog ruimte en zijn er veel minder en sympathiekere regels.
Bedenk goed waarop je stemt 17-03. Veeteelt halveren (minimaal) en ruimte voor dit soort initiatieven waarbij de mens en zijn geluk voorop staat, moeten je leidsman zijn. En boven alles het klimaat natuurlijk.
Ik denk niet dat het gevallen kabinet weer op moet staan.
Harmen van calcar zegt
Wat weer een teken aan de want! Ik heb wel een mooi voor beeld hier in noord Groningen veel ruimte maar ,Geen plekken ,sta op oprit van een vriend midden in dorp bouw een houten huifkar en woon in een caravan…..heb wel contact met een gelijkgestemde die een stuk grond koopt ,en daar voor vergunning heeft aan gevraagd.dus afwachten ,maar ik ken hoopjes mensen die dit ook willen,ten boer is vol …. contact? En 100000x dank voor jouw werk love
Patricia -von Dieskau zegt
Geweldig artikel Marjolein, heb hem zoveel mogelijk gedeeld.
Emma zegt
Hoi Marjolein,
Helder gezegd. Verdrietige gang van zaken.
Naast de inhoud, de prioriteiten van partijen en personen en naast de kaders is er de relatie. (Hoeveel) schat jij in dat die meeweegt in de besluitvorming?
Bij mij kruipt de gedachte op aan het gevoel na een voorjaarsschoonmaak: alles gelucht. Schoon, fris en opgeruimd. Hier en daar wat weggegooid.
Wat zou er gebeuren als we de democratische een liefdevolle voorjaarsschoonmaak geven?
Pieter Parmentier zegt
Sterk stuk. Gelukkig zijn er steeds meer gemeenten die wel de mogelijkheden zien.
Anno Huizenga zegt
Bedroevend ..
Moet zeggen dat wij hier in Assen twee projecten hebben lopen.
Maar door de Corona Crisis is t stil geworden.Hoop wel op een vervolg.
Groet,
Anno Huizenga,
Assen.
Lies zegt
‘t Is inderdaad bedroevend, Marjolein…, en weten dat zoveel tiny-huis-bewoners zo gelukkig zijn in hun huis(jes)!
Lie(f)s.
Anne Marie Hoekstra zegt
Juiste analyse Marjolein. Ik vraag me af: wat is er nodig om lokale politici wakker te laten worden?
Jean-Paul zegt
Ik denk “ja” op de eerste vraag die je jezelf hebt gesteld; afspraken met projectontwikkelaars. Op steenworp afstand van het NS station en de binnenstad.
Eén plus één is twee. Ook geografisch gezien ligt de nieuwbouwwijk er eigenlijk al. Ik verwacht dat de kopers van de (niet-tiny) nieuwe woningen diepe zakken moeten hebben. Het is in den beginne Alkmaar niet geheel aan te rekenen. Buiten de knusse binnenstad en vooroorlogse “schil” heeft de overheid geholpen de gemeente vanaf ca. 1970 te transformeren naar een m.i. betonnen monster. Het door mij vermoede voornemen van hen is daar kennelijk een verlengstuk van. Het zal in Olst-Wijhe duidelijk zo’n vaart niet lopen…
Marina zegt
Hype? Niche? Sneuneuzen! Dat je zo ver van de werkelijkheid af kunt staan geeft te denken voor álle besluiten van dit college en deze raad…
wanted zegt
Ik lees als stille lezer je blogs posts al langer en nav. deze post toch maar eens besloten om hier op te reageren.
Ik heb me al die tijd al afgevraagd wat nu de echte reden was van je vertrek uit Alkmaar, nu is dat dus duidelijk.
Wat gaat er nu met de huidige bewoners gebeuren ?
En ja het gaat allemaal om macht, makelaar vriendjes, krachten achter de schermen, uitnodiging Bilderberg groep, chantage en altijd geld, geld wat gecreerd wordt uit lucht aan een toetsenbord waar jij via werk de rente over moet betalen.
De politiek heeft niets in te brengen en is een theater en poppenkast, verkiezingen zijn 200% gefraudeerd en niets is echt.
Grond is niet duur in nederland vraag het maar aan n boer als die uitgekocht wordt ….
De tiny house beweging is naar mijn volle overtuiging mis/gebruikt ter promotie van klein wonen bv. zee containers lekker stapelbaar per m2 meter en zo voldoet aan de wens van de nederlander om kleiner te wonen, maar zo wel veeeel belastingeld te innen en we weer een stap dichter zijn bij de n.tte droom van de elite/politiek de kooi woningen van hong kong waarbij je steeds meer betaald voor steeds minder m2.
Ik deel je kijk op zaken volledig mbt dit onderwerp maar vrees met grote vrezen dat menig th bewoner het onderspit gaat delven omdat men teveel en te vaak als individu in de corrupte bureacratisch molen moet vechten en mi is samen een stuk grond kopen (permanente standplaats) veel beter om weerstand te bieden gezien de bundeling van kennis en krachten.
Toch wil ik je feliciteren met je nieuwe plek en ik hoop dat het financieel gezien allemaal waard zal zijn qua lasten.
Petronella zegt
Ben al 74, maar krijg ik de kans dan koop ik een tiny house, desnoods in het buitenland.
En ik ben niet de enige die er binnen mijn vriendenkring zo over denkt.
Woon nu in een veel te grote huurwoning.
Dank zei jouw werk houd ik nog steeds een beetje hoop op een betere toekomst,
Het maakt mij verdrietig , dit stuk over Alkmaar.
Piet zegt
https://youtu.be/hx3zrrQPSkU
Jullie hebben de keuze om buiten jullie bubble te gaan waarnemen
En je zelf te gaan informeren hoe corrupte het systeem is
wanted zegt
Mooi vid Piet,
Ik was in grote lijnen al op de hoogte van dit soort zaken.
Wat mensen moeten gaan begrijpen is dat ‘we’ als mensheid door satanisten geregeerd worden en satanisten kunnen niet creeeren dat kunnen alleen mensen.
Satanisten doen zaken omdraaien – gezond = ongezond en vice versa, waar = leugen en vice versa etc etc etc dit alles met hulp van de corrupte media die JIJ met je belastinggeld financiert.
Wie wil weten waar het naar toe gaat moet maar eens gaan zoeken op social credit system in china en heropvoedings kampen in china.
Dit social (controle) credit system is al gaande OOK hier in ons land (zie het vaccinatie paspoort)
Het huidige geld systeem wordt eerdaags vervangen door een digitale munt die ze kunnen programmeren bv alleen te besteden aan 6 flessen cola of 3 pizzas .. wil je gezond helaas door de programmering niet in te wisselen …
Onzin … print het maar uit en leg het maar weg de tijd zal wel uitwijzen wie het bij het juiste eind had.
De video van piet hierboven laat je klip en klaar zien dat het al lang gaande is.
On topic.
Ik ben het volledig eens met kleiner wonen en goedkoper wonen met natuurlijke materialen wel degelijk haalbaar is, maar de krachten in het spel zijn groot daarom is kennis en kracht bundelen de enigste oplossing om tegen dit monster een vuist te maken.
Kees zegt
Laten we het vooral on-topic houden ja, want op dit gezwets zit niemand te wachten.
Gerben kalkman zegt
Kortzichtig en buiten de werkelijkheid.
Zelfverzonnen argumenten om maar tegen te zijn en grond te verkopen aan de grote project ontwikkelaars.
Typisch Hollands.
Rob van Gappy. nl zegt
Ik hoorde zelfs dat gemeente Veldhoven de verhuurde Tiny Houses aldaar ook als ‘tijdelijk’ (3/5jaar) worden bestempeld omdat ze bang zijn voor ‘woonwagenachtige’ praktijken vanwege een zogenaamde gemeenschap onstaning..
Ik ben er heen gereden en zag dat ze bijna tegen elkaar op elkaar gepropt zijn wat nu juist weer geen vrij gevoel geeft, laat staan het uitzicht. Mooie huizen maar daar blijft het dan wel bij. De parkeerplaats voor de auto’s is 3 x zo groot als de huisjes en tuinen…
Jennifer zegt
Schat, lekker artikel weer van onze Gemeente. Ik sta zo achter je! Heb jouw artikel gedeeld.
Yvette zegt
Wij staan met 4 huisjes op een plek waar normaal een ‘gewoon’ huis zou staan. In het huis naast ons plekje wonen 2 mensen, wij wonen er met z’n 7.
Meer mensen op de m2 dan gemiddeld.
Maar dankzij Alkmaar staan we nu in Heemskerk. Dus dikke plus dat ze wel gestart zijn!
Gezien het aantal mensen dat we moesten teleurstellen toen ons huisje verkocht werd, weet ik wel zeker dat het ‘here to stay’ is.
Jij hebt de hele movement op gang gebracht, Alkmaar is weer tot stilstand gekomen maar jij gaat gelukkig door.
En wij ook, met dezelfde filosofie maar dan zonder trap in huis. ;)
Annelies zegt
hallo Yvette, ik was net te laat voor het regenbooghuisje van Madelief. weet je of er binnenkort alsnog een plek
bij jullie vrij komt? groetjes Annelies
Yvette zegt
Hoi Annelies,
Onze buren zijn nog heel gelukkig met hun huisjes, die blijven daar voorlopig nog wel wonen. De nieuwe bewoonster gaat onze website overnemen, dus als je die volgt krijg je al het nieuws gelijk te horen.
Groetjes Yvette